Finlands Natur

Tidskriften om naturen - för miljön. Sedan 1941.

I höstliga Åboskogar

I Åbos nordligaste utkanter finns ett område med stora sammanhängande skogar, myrar och sjöar. Följ med på en givande höstvandring till Kuhankuono.

I Åbotrakten finns en hel del vandringsleder. Vi hade utforskat stigarna i Kurjenrahka nationalpark rätt väl, men bland stigarna i Kuhankuono-området finns flera som vi ännu inte rört oss längs. En av dem är den rätt krävande Pirunkirkko-rutten. Vi beger oss iväg för att utforska den i månadsskiftet september–oktober.
Vi vill vandra en längre sträcka och också övernatta i skogen. Som startplats väljer vi Pukkipalo parkeringsplats, som ligger vid nationalparkens norra gräns. Härifrån är det kring 20 kilometer till Pirunkirkko-ruttens rastplats med eldstad. Här tänker vi spänna upp våra tarpar och övernatta.
Vi har inte vandrat långt då en lockande doft av rök från Lakjärvis vindskydd strömmar emot oss. Vi besluter oss för att gå och se efter om tranbären mognat vid Lakjärvi och samtidigt njuta av nykokt kaffe vid läger­elden. 
Från Lakjärvi fortsätter vi längs vandringsleden, som i början är rätt ointressant eftersom den går längs vägar i ekonomiskog. I gott sällskap får man ändå tiden att gå snabbt och ställvis vandrar vi också genom intressantare områden.
På vägen möts vi av en överraskning i form av Takalevo kyrka. Den är belägen bara 100 meter från vandringsrutten, så det var klart att vi skulle gå dit. Vad vi hittade där? Det får du se om du själv besöker stället eller tar en titt på videon på retkipaikka.fi.Överraskande snabbt tar vi oss fram i skogen. Då vi går på skogsvägen blir benen något trötta och ömma, men det blir bättre då vi viker in på den egentliga Pirunkirkko-rutten. Den är åtta kilometer lång och löper inte i en slinga – man får alltså komma tillbaka samma väg man kom. Det finns en del sevärd­heter längs stigen, vilket gör att många väljer att vända tillbaka innan de nått stigens slut. Vandringslederna i Kuhankuono är till största delen väl utmärkta med synliga orangea band. En blå boll på bandet anger att vandringsleden är en sluten slinga. Följer man de blå markeringarna kommer man förr eller senare tillbaka till startplatsen.
Vita bollar visar att de är frågan om en förbindelseled eller ett stickspår. Följer man de här markeringarna går man alltså bort från den slutna slingan till en separat belägen rastplats, såsom Lakjärvi, till en utsiktsplats eller till en annan rutt med blå markeringar.
De vandringsleder som är belägna i Kurjenrahka nationalpark och i Vaskijärvi naturpark, och därmed förvaltas av Fortstyrelsen, har egen utmärkning. Dubbla markeringar används där det behövs.

Vi stannar vid vindskyddet vid Soikeroinen för en godispaus. Då man bakom vindskyddet väljer den stig som går till vänster kommer man in på ”Klättringsrundan” (Kiipeilijän kierros). Den är några hundra meter lång och värd sitt namn eftersom man här får använda också armarna för att komma framåt. Om det är vått och is på marken är den här leden rent av farlig.
Vi antar naturligtvis den här utmaningen och fortsätter sedan vandringen. Fastän rutten är väl utmärkt är det lätt att gå fel eftersom ett antal stigar här går kors och tvärs. Det gäller att koncentrera sig på att följa huvudleden, vilket vi inte alltid gör. Det blir kämpigt att ta sig fram då det börjar mörkna  i skogen och benen känns tunga. Vandringen bjuder på utmaningar i form av trasiga broar över djupa diken. 

Vi kommer till slut fram till Pirunkirkko. Rastplatsen är trevligt belägen uppe på ett berg, men i övrigt finns just här inga större sevärdheter. Stigen över bergen fram till rastplatsen bjuder däremot på vackra vyer och många liggande grånande trädstammar. Det här känns fint efter att vi i början av vandringen gått långa sträckor genom ekonomi­skog. Den här delen av vandringsleden måste vara en av hela Egentliga Finlands finaste!
Vi får skynda på för att hinna till följande rastplats innan det är helt mörkt. Då vi i skymningen kommer fram till rastplatsen möts vi av en överraskning. Bredvid eld­staden finns en stor grotta. Vi tittar på varandra och utbrister med en mun att i grottan vill vi övernatta! Och det gör vi.


Det blir en stämningsfull kväll vid elden och sedan en skön natt i grottan. Vi har länge drömt om att sova i en grotta och nu blir drömmen verklighet. Inne i grottan hittar vi resterna av ett lägerbål. Att göra upp eld här är ingen god idé. Berget är känsligt för värme och kan börja spricka upp av hettan från en öppen eld. Om grottan hållit i tusentals år ska vi inte förstöra den!


Pirunkirkko-rutten fortsätter härifrån mot Yläne, men vi väljer att följande morgon fortsätta vandringen tillbaka längs samma stigar och vägar vi kom längs. På vägen tillbaka hittar vi av en slump ännu en eldstad som inte finns på några kartor, trots att den är utmärkt med orange band i terrängen.
På återvägen besluter vi oss för att göra en avstickare till vindskyddet vid Särkijärvi. Vindskyddet är vackert beläget vid sjön Särki­järvi, men det är inte frågan om ett ”normalt” vindskydd utan en takförsedd eldstad av samma typ som vid Luola­kallio. I de här vindskydden går det inte att övernatta. Sjöns vatten ser så rent ut att vi använder det som dricksvatten. För säkerhets skull bör man koka eller filtrerar vattnet först.

Överlag är den här vandringsleden alldeles utmärkt, med undantag för en del tråkiga avsnitt längs vägar. Pirunkirkko-avsnittet var utmanande och där gick det långsamt att ta sig fram. Vandringslederna var väl utmärkt och vid eldstäderna fanns gott om ved.
Den 30 kilometer långa leden Vajossuon Vaellus är inte i sin helhet öppen, på grund av att spångarna på avsnittet Töykkälä–Kuhankuono i flera år varit i dåligt skick. Vid torrt före torde man ändå kunna ta sig fram här.  

Artiklarna har tidigare publicerats på finska på retkipaikka.fi

Översättning Magnus Östman

 

 

 

 

 

Kurjenrahka-
Kuhankuono

- stort skogs- och myrområde ca 30 km norr om Åbo

- Egentliga Finlands största myrar i naturtillstånd, urskog i bl.a. Pukkipalo

  en del av området hör till Kurjenrahka nationalpark, en del utgörs av naturskyddsområden som Kuhankuono, och i norr finns Vaskijärvi naturpark

- rikligt med vandringleder av olika längd, rastplatser, vindskydd, eldstäder, flera naturstugor 

-goda bussförbindelser från Trätorget i Åbo till Kuhankuono (Kurjenportti) och från Säkylä

- mer information på
utinaturen.fi

 

 

 

Text & foto Caj Koskinen, Finlands Natur nr 3/2020
Kommentarer (2)
Skriv siffran 9 med bokstäver:
Det är ju bra
Anonym13.10.20 kl. 13:25
Tjena!!!!!
Anonym13.10.20 kl. 13:26

Raesultat för skogar

Myrarna kan ännu räddas

Genom att fylla igen gamla diken kan man återskapa myrarnas naturliga vattenbalans och få myrens växter och djur att återvända. Det här satsar man nu stort på inom livsmiljöprogrammet Helmi.
Magnus Östman, Finlands Natur nr 1/2021

I höstliga Åboskogar

I Åbos nordligaste utkanter finns ett område med stora sammanhängande skogar, myrar och sjöar. Följ med på en givande höstvandring till Kuhankuono.
Text & foto Caj Koskinen, Finlands Natur nr 3/2020

Terrängcykling i folkpark

Saari folkpark i Tammela, sydvästra Tavastland, och omgivande skogar lämpar sig utmärkt för en veckoslutstur med cykel. I maj bjuder folkparken på hav av blommande vitsippor, koltrastsång och skuttande hjortar. Är man rätt utrustad störs man inte av lite regn.
Jaska Halttunen. Finlands Natur nr 1/2020

Fredade skogar, vassvikar och fågeltorn

Trots att urbana miljöer dominerar är Helsingforsregionen rikare på skyddade skogar mer eller mindre i natur­tillstånd än något annat område i Nyland. Här finns också ett antal fågeltorn vid fredade vassvikar.
Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2019

Höst i norra Karelen

Ruunaa rekreationsområde öster om Lieksa lämpar sig utmärkt för en höstlig veckoslutsvandring som även tonåringar uppskattar – trots nattkyla och snöslask.
Asko Ristolainen, Finlands Natur nr 3/2019

Fågelrik skärgård, orörda myrar och berg

Södra Österbottens skärgårdszon är smal men rik på både flyttande och häckande fåglar. Inne i landet finns vidsträckta myrar i naturtillstånd och några av Österbottens högsta berg.
Magnus Östman, Finlands Natur nr 3/2019

Stor skärgård, gamla skogar och lundar

Västra Nylands skärgård är vidsträckt och mångsidig. Hangö udds sandmarker har en speciell flora och insektsfauna. Lundar med hassel, ek och andra ädla lövträd finns på många håll. Inlandet bjuder på stora skogsområden och rikligt med sjöar och åar.
Magnus Östman, Finlands Natur nr 3/2018

Avverka träd – ha skogen kvar

”Det kalhyggesfria skogsbruket har en enorm potential. Nyttan för landskapet och skogsnaturen är obestridlig och dessutom gynnas markägaren ekonomiskt. Det är bara en tidsfråga innan det kalhyggesfria skogsbruket ökar kraftigt i popularitet.”
Magnus Östman, Finlands Natur nr 2/2018

En utsikt värd en klättring

Höga berg och djupa dalar – så kunde man beskriva Höga Kusten, som tillsammans med ”Låga Kusten” på finska sidan av Kvarken bildar ett av UNESCO:s världsarv. Ett gäng naturfotografer från Biofoto Finland upplevde världsarvet i kyligt vårväder i fjol.
Magnus Östman, Finlands Natur nr 1/2018

Landhöjningsskärgård, skogar och myrar

Vår nya artikelserie om Svenskfinlands naturpärlor inleds i mellersta Österbotten. Tuija Warén, specialplanerare vid Forststyrelsens naturtjänster i Vasa, rekommenderar spännande utfärdsmål.
Magnus Östman, Finlands Natur nr 1/2018

Låt skogsnaturen i din närhet frodas

Vägen till en rik natur i din närskog går via mossbelupna lågor på marken, ståtliga torrakor och ett stort inslag av lövträd.
Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2017

Djupt i Birkalands skogar

Riktig urskog är en bristvara i Svenskfinland, ja i hela södra Finland. Men i Seitseminen nationalpark, inte långt från södra Österbotten, kunde ett gäng naturfotografer uppleva den skogliga höstnaturen när den är som bäst.
Magnus Östman, Finlands Natur nr 3/2017

Gråsparvarnas by

Välbevarad kulturhistoria, ett ålderdomligt landskap genomkorsat av gärdsgårdar och en sällan skådad mångfald av växter och insekter – det är Stensjö by i ett nötskal.
Hans Hästbacka, Finlands Natur nr 2/2017

När skogen försvinner

Då man låtit sin skog sköta sig själv i naturtillstånd är det tungt att se hur kalavverkningar i grannens skog påverkar träden och bäcken i den egna skogen.
Magnus Östman, Finlands Natur nr 1/2017

Nu är de här: FSC-märkta julgranar

Utomlands har julgranar som odlats med hänsyn till miljön redan marknadsförts en tid. Nu är de på kommande även i Finland.
Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2016

Svagt samhällsansvar i eukalyptusskogen

Finländska skogsbolag är djupare involverade i den globala skogsavverkningen än de flesta finländare anar. Kraven på finländska företag verksamma utomlands borde vara högre, säger forskare.
Vera Schoultz, Finlands Natur nr 4/2016

Njut av skogen om hösten

En höstpromenad i skogen är aldrig fel. Både soliga dagar med hög klarblå himmel efter nattens frost och mulna dagar med milda sydliga vindar har sin charm. Lite duggregn är inte hela världen, det finns klädsel som skyddar mot väta.
Magnus Östman, Finlands Natur Nr 3/2016

Bävern gynnar skogsnaturen

Den europeiska bävern klassas som nära hotad i Finland och finns upptagna i EU:s habitatdirektiv som strikt skyddad art. Ändå får den skjutas inom en kvot som fastställs av jord- och skogsbruksministeriet. För jaktåret 2016–2017 är kvoten 275 djur.
Magnus Östm. Finlands Natur nr 3/2016.

De guidar dig i naturen

Att bege sig ut i naturen helt ensam kan för många kännas mindre lockande. Då kan en guidad tur i grupp kännas tryggare. Vi presenterar här några kunniga guider verksamma på olika håll i Svenskfinland.
Magnus Östman, Finlands Natur nr 4/2015

Ge oss skog vi kan bruka

Du kan visa ett foto av ditt ärvda, idag söndersuttna matsalsmöblemang och en duktig restauratör kan fixa till det. Men är det ett träd eller en skog som huggits ned hjälper inga foton.
Henrika Mercadante, Finlands Natur nr 4/2015

Drömmen om en grön mur

Det har gått tio år sedan initiativet The Great Green Wall lanserades. Ett initiativ med syfte att stoppa ökenspridning i Sahara och Sahel och som dessutom ska förbättra levnadsvillkoren för miljoner människor.
Lina Laurent, Finlands Natur nr 4/2015

Flyktingcentral för orangutanger

Genom konfiskering, socialisering och återintroducering försöker rehabiliteringscentret för orangutanger på Sumatra bevara de akut hotade djuren – ett projekt för att motarbeta för­lusten av biodiversitet.
Tobias Pettersson, Finlands Natur 1/2015

Markägare dikterar fredningar

NTM-centralen i södra Österbotten har godkänt markägarkrav på att få jaga, fälla träd och muddra på naturskyddsområden. Har syftet med naturskyddet glömts bort?
Bernt Nordman & Magnus Östman. Finlands Natur 3/2014.

FSC-skogscertifiering: Åland går före

I maj blev Ålands skogsvårdsförening som första skogsvårdsförening i Finland medlem i Finlands FSC-förening. Det är ett steg mot ökad naturhänsyn inom skogsbruket.
Magnus Östman. Finlands Natur 2/2014.

Naturen reagerar på förändrat klimat

Det varmare klimatet resulterar inte bara i smältande glaciärer och stigande hav. Växter och djur sprider sig norrut och försvinner i söder. Bergsarter klättrar högre upp på sluttningarna. Vårtecknen kommer tidigare.
Magnus Östman. Finlands Natur 1/2014.

Tillsammans är vi starka

– Det är bra att vi har olika miljöorganisationer med god sam­arbetskultur. Då vi har olika arbetsmetoder men jobbar med samma målsättningar får vi mer till stånd, säger Panu Kunttu, från WWF.
Magnus Östman. Finlands Natur 3/2013.

Hög tid att agera för skogarna

En levande regnskog eller mat på bordet? Det här är ett val många människor i tredje världen står inför. Utfallet är klart. Globalt värdefulla skogar röjs för att ge utrymme för jordbruk.
Jessica Suni. Finlands Natur 3/2013.

Fångad dimma bevattnar hotad skog

Byborna i ökenlandskapet Atiquipa på Perus västkust har kullarna, havet och dimman att tacka för sin växtlighet. Inom ett finländskt biståndsprojekt jobbar byborna för att plantera mer skog på de karga kullarna.
Luzilla Backa. Finlands Natur 1/2013.

Åsmarker behöver skötsel

Backtimjan, kattfot, mosippa och ett stort antal hotade insekter är beroende av solexponerade bara ytor på torra sandmarker. Sådana kunde lätt skapas och upprätthållas även i ekonomiskogar.
Text: Magnus Östman. Finlands Natur 4/2012.

Skogscertifiering: Enighet om ny FSC-standard

En bra kompromiss, som ingendera parten är nöjd med. Så karaktäriserade Keijo Savola förslaget till ny FSC-standard, som den 8 oktober godkändes av Finlands FSC-arbetsgrupp.
Text: Bernt Nordman. Finlands Natur 5/2010.

Finland gynnar skogsbruket framom klimatåtgärder

Köpenhamnkonferensen lämnade en bitter eftersmak när det gäller Finlands försök att sopa sågspånen av åratal av kalhyggen under mattan. Genom att räkna världens skogar som ”kolsänkor” kunde många länder, speciellt de rika, billigt köpa utsläppsrätter av länder med stora mängder skog. Men det är högst osäkert om den finländska ekonomiskogen i praktiken fungerar som kolsänka.
Text: Vivi Bolin. Finlands Natur 2/2010.